Wat een week !!

Regiodeal Drechtsteden en Gorinchem

De derde week van februari 2020 begon met het bericht dat de Regiodeal, die eerder is ingediend door Gorinchem samen met de regio Drechtsteden en de provincie Zuid Holland, door het kabinet is beloond met een subsidie van € 22,5 miljoen !! Daar kunnen een aantal mooie projecten van worden opgepakt, zoals het plan voor een Beroepen- en Innovatiecampus en de ontwikkeling van het gebied langs de Arkelsedijk. In beide gevallen is sprake van cofinanciering, dat wil zeggen dat de gemeente en andere partijen: het middelbaar onderwijs en het bedrijfsleven hierin mee zullen moeten investeren. Dat was al bekend toen de plannen voor de Regiodeal werden ingediend en diverse partijen hebben zich daartoe ook vooraf bereid verklaard. Dit is in elk geval positief nieuws voor stad en regio.

https://youtu.be/kjsn2JSQRtw
Presentatie voor minister Van Nieuwenhuizen

Vervolgens bezocht minister Van Nieuwenhuizen onze stad om kennis te nemen van de problematiek rond de ontwikkeling van het bedrijventerrein Grote Haar. Daarvoor is versnelde aanleg van een op- en afrit naar de A27 van cruciaal belang, maar die is in de planning van de A27 al meerdere keren naar achter opgeschoven. Grote Haar is van het grootste belang om bedrijven te kunnen (ver)plaatsen, bijvoorbeeld van de Arkelsedijk en van de Schelluinsestraat, om die “verouderde” gebieden te kunnen ontwikkelen.
De minister heeft de dringende oproep begrepen, maar nog niets toegezegd.

Ook op het gebied van duurzaamheid is een belangrijke stap gezet met een aanvraag voor Europese subsidie, met de mooie naam Elena. De provincie Zuid Holland heeft de aanvraag ingediend voor het verduurzamen van tien wijken, waaronder de Gorcumse Gildenwijk. Het gaat om een totaal bedrag van € 3 miljoen voor de tien projecten. Daarmee komt de ontwikkeling van een warmtenet voor de Gildenwijk een flinke stap dichterbij.

Afgelopen donderdag zijn door de gemeenteraad twee belangrijke verordeningen vastgesteld. De eerste betreft een subsidie op de aanleg van groene daken: daarvoor is €50.000,- beschikbaar, die wordt uitgekeerd als €25,- per vierkante meter (minimaal 10 vierkante meter).
De tweede is een renteloze lening voor duurzaamheidsmaatregelen door verenigingen, stichtingen of scholen, zonder winstoogmerk en met een maatschappelijk belang. De aan te vragen subsidie bedraagt ten minste €2.500,- en maximaal €50.000,- per aanvrager. Verenigingen van Eigenaren (VVE) van ten minste tien appartementen kunnen via deze regeling gebruik maken van de VVE-Energiebespaarlening.

Windmolens en zonnepark bij A15

Binnenkort gaat u meer lezen over de Regionale EnergieStrategie. Daarvoor zijn inmiddels drie scenario’s uitgewerkt waarin de gemeenten Molenlanden en Gorinchem samen optrekken. Er wordt rekening gehouden met het karakter van de regio: het Groene Hart en met de mogelijkheden die zich zowel in het stedelijke als in het landelijke gebied voordoen. Een grote kans ligt in de stroken langs de A15 en de A27 en zonnepanelen op daken van bedrijven en boerenschuren. Hier en daar kunnen wellicht ook zonneparken worden aangelegd. En er wordt nagedacht over het opwekken van energie via geothermie (warm grondwater).
Wij hebben als PvdA nog de suggestie om onder de nieuwe Merwedebrug energie op te wekken met generatoren die worden aangedreven door het stromende rivierwater. Natuurlijk staan we er in deze regio niet alleen voor, maar we kunnen naast energie besparen ook proberen om onze eigen energie naar behoefte zoveel mogelijk zelf op te wekken.
Op 24 maart is er een inloopavond in het stadhuis Gorinchem waar u met al uw vragen en suggesties (of alternatieven) terecht kunt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *