De “day-after”: tóch een kater ?

In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen waren de prognoses voor onze Partij van de Arbeid redelijk positief: stijgende verwachtingen brachten ons op dertien en een enkele keer zelfs op veertien zetels. Sommige positivo’s binnen onze Gorcumse afdeling zagen zelfs vijftien zetels tot de mogelijkheden behoren maar hielden dat wijselijk voor zich. Ook wij zagen dat Sigrid Kaag het steeds beter deed in de media en dat Lilianne Ploumen toch nog wat moeite had om een “scherpe aanval” in te zetten, hoewel zij toch de kritiek op het kabinetsbeleid goed neerzette. En vooral waar we met ons land naartoe zouden moeten: meer zekerheid voor iedereen, of het nu gaat om wonen, werk en inkomen, zorg of welzijn.

De uitslag van de verkiezingen viel dan ook flink tegen, zelfs al liepen de peilingen ook de laatste week al terug naar negen of tien zetels. De uitkomst leidt vooral tot de vraag “Waar gaat het met ons land naartoe ?” Terwijl de VVD in zijn programma een beweging naar links maakte (het blijft nog altijd rechts van het midden) maken de kiezers in groten getale een forse beweging naar rechts. Er werd vooral – zo wordt gezegd – strategisch gestemd op D66, maar of dat nu een linkse tegenhanger van de VVD is ?

De verkenners hebben de schone taak om alle lijsttrekkers te horen hoe zij de formatie van een nieuw kabinet zien en of ze daarin willen deelnemen. Uiteraard onder welke voorwaarden, hard of zacht, met of zonder breekpunten of “deze keer liever niet”. Dat laatste zou voor verliezers als GroenLinks en SP een begrijpelijke reactie zijn en dat maakt het lastiger voor de PvdA om vast te houden aan “Als we links meedoen dan samen”.

Maar ook voor het CDA zal deelname geen vaststaande keuze zijn, al nodigt Rutte hen ook al bij voorbaat uit als “bij voorkeur” doorgaan mét het CDA. Kortom: mogen we hopen op een kabinet VVD, CDA, D66, PvdA (en GroenLinks ?) of is dat al bij voorbaat ijdele hoop. En de belangrijkste vraag is volgens uw schrijver wat we daarmee dan denken te kunnen bereiken. Gaat de ietsjes opgeschoven VVD ook tegemoetkomen aan échte linkse wensen ? Blijkt D66 misschien tóch een rechtse tegenhanger van links ? Of doen we er het beste aan door gewoon in de oppositie te blijven, met een links blok van PvdA, GroenLinks, SP, Volt naast een rechtse oppositie van FvD, PVV, Ja21, SGP en andere partijen. Wat valt daar nog te bereiken ?

Er was geen sprake van feestvreugde bij de lokale PvdA, maar desondanks tóch een flinke kater bij het opstaan (en zelfs nog een paar dagen daarna).
Desondanks danken wij “onze” trouwe kiezers voor hun juiste keuze: een stem op de Partij van de Arbeid: voor meer zekerheid !

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *