De verkiezingsuitslag is definitief

De PvdA Gorcum behoudt drie zetels ondanks de winst van bijna 400 stemmen ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 en zelfs 700 stemmen ten opzichte van de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2021. Er is sprake van een duidelijke groei in draagvlak voor de Partij van de Arbeid en die heeft geleid tot drie “volle” zetels in 2022. Door het grote aantal voorkeursstemmen passeerden Ali Koçak (483 stemmen) en Paulien de Groot (337 stemmen) zowel Frans de Munnik als Ashraf Hachhouch. De laatste komt op basis van zijn ruim 200 voorkeursstemmen ook in aanmerking voor een raadszetel, maar helaas ontbreekt deze vierde zetel nog voor de PvdA. Hier ligt dus nog een grote uitdaging voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2026.

Nu de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen definitief is vastgesteld zijn de wijzigingen in de gemeenteraad ook bekend. Twaalf raadsleden uit de afgelopen periode nemen afscheid en nieuwe raadsleden gaan hun plaats innemen. Onder de raadsleden die afscheid nemen is zoals boven aangegeven onze Ashraf Hachhouch. We danken hem voor zijn grote inzet in de afgelopen periode. Onder andere de moties “Een leuke Sinterklaasviering voor elk kind” en “Lachgas, niet om te lachen” kregen brede steun in de gemeenteraad en hebben geleid tot een nieuwe uitstraling van de pieten bij de intocht en een aanpassing van de APV en het evenementenbeleid om het gebruik van lachgas in het openbare gebied te verbieden. Andere raadsleden die afscheid namen zijn Hafid Chaaby, Marjo Molengraaf, Frank Barth en Renate van Maaren. Zij ontvingen een koninklijke onderscheiding voor hun langdurige inzet voor de stad en de inwoners. Daarnaast namen ook Lennert Onvlee, Jaap Wientjes, Hans van Mourik, Jacques Roeland, Gerard van der Lee, en Martijn Hassouna afscheid.
Een bijzonder afscheid was dat van Rutger van Breemen, die na twintig jaar (vier jaar als fractieassistent en zestien jaar als raadslid) de gemeenteraad gaat verlaten. Voorlopig het einde van een GroenLinks-fractie in onze gemeenteraad. Wij bieden GroenLinks graag de ruimte om aan te sluiten in onze steunfractie, zodat zij op deze manier “dichtbij” betrokken kunnen blijven en zo mogelijk ook hun inbreng te leveren in onze standpunten.

Volgende week wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd, met onze nieuwkomer Paulien de Groot. Naast de ervaring van Jack Oostrum en Ali Koçak levert dat een frisse nieuwe inbreng in de fractie en in de gemeenteraad. Wij verwachten bovendien naast de fractieassistenten te kunnen gaan werken met een steunfractie.
Diverse partijgenoten hebben daarvoor al belangstelling getoond en de fractie juicht deze verbreding van harte toe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *